Înfiinţată în 1923 de industriaşi saşi din Cisnădie, sub denumirea de “TALMA” care au cumpărat o fosta moara, în scopul producerii de postavuri militare.
În anul 1926 este cumpărată de întreprinzători germani şi se înfiinţează societatea anonimă română “MEZ” având capital integral german. Aceştia transformă fabrica iniţială într-o fabrică de aţă care prelucra fire aduse din străinătate prin finisare chimică şi mecanică realizând aţa de cusut. Funcţionează aşa până în anul 1935 când este cumpărată de o societate anonimă cu capital preponderent britanic, acţionar principal fiind cel mai mare producător mondial de aţă, firma COATS din Glasgow.
În perioada 1935-1937 se desfăşoară un amplu proces de investiţii prin construirea unor noi secţii de pregătire a fibrelor şi filare a acestora, reutilarea completă a tuturor secţiilor, construirea unor importante obiective sociale: cămine nefamilişti, locuinţe angajaţi, dispensar medical, terenuri de sport şi agrement).
Noua societate “ROMÂNOFIR “ SAR era la acea dată un producător semnificativ de aţă în România, iar in perioadele următoare reuşeşte prin procese de fuziune sau absorbţie să devină cel mai important producător din ţară.
Este naţionalizată în 1948 sub denumirea întreprinderea Industrială de Stat “ Firul Roşu” Tălmaciu şi beneficiază de două momente majore de investiţii şi retehnologizare în anii 1959 şi 1977.
Se reorganizează în 1991 sub formă de societate comercială pe acţiuni cu capital integral de stat şi preia vechea denumire ROMÂNOFIR S.A.. Intră în procesul de privatizare prin transferarea a 30 % din acţiuni către FPP II Moldova, transformată ulterior în SIF MOLDOVA. În urma procesului de privatizare în masă, a includerii terenului în capitalul social şi a regularizării între SIF şi FPS ajunge la o structură a acţionariatului cu 86 % capital de stat şi 14 % capital privat.
În data de 12.07.2000 pachetul de acţiuni deţinut de stat este cumpărat de PAS ROMANOFIR şi compania devine o companie privată 100 %.
În data de 12.07.2003 acţiunile sunt transferate persoanelor fizice ce au constituit PAS ROMANOFIR ajungându-se la actuala structură.